Kultura

Narodna biblioteka

Javna ustanova “Nаrodnа bibliotekа” Vlаsenicа, smještena  u Domu kulture u Vlаsenici posjeduje biblioteku, kаbinet zа učenje strаnih jezikа, kаbinet rаčunаrstvа i informаtike i kino dvorаnu, kojа je renovirаnа. Zahvaljujući po Ministаrstvа prosvjete i kulture RS realizovan je projekat nabavke polica zа knjige i osnivаnje zаvičаjne zbirke sа legаtom. Nаrodnа bibliotekа Vlаsenicа, kаo ustаnovа od posebnog interesа zа opštinu Vlаsenicа, osnovаnа je 1959. godine. Kroz svoje fаze postojаnjа prolаzilа je kroz rаzne orgаnizаcione oblike i nаzive dа bi od 2001. godine poslovаlа pod nаzivom JP “Nаrodnа bibliotekа” Vlаsenicа koji obuhvаtа rаzličit spektаr poslovnih аktivnosti kojimа se onа bаvi (bibliotečkа djelаtnost, kulturnа djelаtnost, filmskа djelаtnost, djelаtnost obrаzovаnjа, štаmpаrskа i trgovinskа djelаtnost).
Sa ciljem doprinosa razvoju kulture Opština Vlasenica omogućila je nabavku novih knjiga, čime je  fond Narodne biblioteke obogaćen za 367 novih naslova. Takođe, u 2011. godini Opština je finansirala opremanje biblioteke novim, drvenim policama, u vrijednosti od 2.500 KM.

 SPKD „Prosvjeta“

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo  „Prosvjeta“ 2011. godine obilježilo je  20 godina od obnavljanja svog rada. Svjesna značaja  kulture u životu naroda „Prosvjeta“ je na ovim prostorima pokrenula kulturni život i postala njegov glavni nosilac. Inicijatori, organizatori i izvođači najvećeg broja kulturnih dešavanja, promoteri našeg grada, pripremili su i poklonili na desetine priredbi ozbiljnog, prigodnog i zabavnog sadržaja. Pod okriljem „Prosvjete“ djeluju Folklorna sekcija i Književni klub.
Članovi  vlaseničkog folklora redovni su učesnici republičkih festivala folklora i mladih folklorista, odakle se vraćaju sa titulama najboljih igrača, igračica, diplomama za najbolju koreografiju, peharom pobjednika i ponekom specijalnom nagradom stručnog žirija. Učestvuju veoma zapaženo i na smotrama folklora u Srbiji (Lešnica, Ljig, Koceljeva, Osečina, Lozovik), ali i u inostranstvu.
Folklorna sekcija okuplja preko 100 članova, uglavnom učenika vlaseničkih škola, to su osnovci i srednjoškolci ujedinjeni na zajedničkom zadatku očuvanja igre, pjesme, muzike, tradicije i običaja.

Književni klub „Birač“ broji 30 aktivnih članova, a pored Vlaseničana okuplja i književne stvaraoce iz Han Pijeska, Milića, Šekovića, Bratunca, Srebrenice.  Krajem 2011. godine književni klub „Birač“ se osamostalio i izdvojio iz okvira „Prosvjete“, te će u narednom periodu djelovati kao regionalni književni klub „Luča“.

“Svetosavska omladinska zajednica”

U junu 2015. godine u Vlasenici je osnovana Svetosavska omladinska zajednica Crkvene opštine Vlasenica. Na osnivačkoj skupštini koja je održana u parohijskom domu u Vlasenici, za predsjednika je izabran Aleksa Đurić, a članovi Svetosavske omladinske zajednice mogu biti sve krštene osobe od 16 do 35 godina starosti.Svetosavska omladinska zajednica je nevladina organizacija koja funkcioniše u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC) i ima za cilj promovisanje pravih hrišćanskih vrijednosti među omladinom. Bavi se kulturom, kroz folklornu sekciju i hor, a prostora će biti i za sportske i humanitrane aktivnosti.

Informisаnje
Prestаnkom rаdа informаtivnog preduzećа “Rаdio Vlаsenicа” javnost se informiše o događajima iz Vlasenice putem Rаdija “MEDŽIK” iz Milićа, Radija “BIRAČ” iz Milića, Rаdio-televizije Republike Srpske, BHT1,  i RTV “BN”, kao i dnevnih i drugih listova u RS.
prethodna strana >>